PRAVILA IGRE NA SREĆU ONLINE KLAĐENJE - KLAĐENJE NA DALJINU

Shodno Zakonu o igrama na sreću Crne Gore (Objavljen u 'Sl. listu RCG', br. 52 od 2. avgusta 2004, 'Sl. listu Crne Gore', br. 13 od 18. decembra 2007, 40/11, 61/13) , društvo „Vezuv“ doo objavljuje

OPŠTE ODREDBE

Član 1.

Ovim se pravilima uređuju uslovi za priređivanje kladioničke igre klađenje (dalje: klađenje) koju priređuje firma Vezuv d.o.o., Trg nezavisnosti bb, Podgorica (PIB: 02297060) (dalje: Priređivač).

Član 2.

Kladioničkim igrama smatraju se klađenja na rezultate pojedinačnih ili timskih sportskih takmičenja i ostala klađenja. Klađenje je igra u kojoj učesnik (dalje: igrač) pogađa ishode događaja predloženih od strane Priređivača, a eventualni dobitak određen je množenjem konačnog koeficijenta i uplate. Okolnost koja odlučuje o dobitku ili gubitku ne smije biti nikom poznata unaprijed i mora biti takva da na nju ne može uticati ni priređivač ni igrač. Uslovi igre moraju biti unaprijed određeni.

Član 3.

Uplate za klađenje se primaju na teritoriji Crne Gore i to na uplatnim mjestima kladionica, putem samoposlužnih terminala za klađenje i putem klađenja na daljinu (interneta, odnosno drugih telekomunikacionih sredstava).

Član 4.

Ova Pravila su isključivi zakonski i pravni osnov za zaključivanje ugovora o učestvovanju u igri (u nastavku: Ugovor). Ugovor iz stava 1. zaključuje se između Priređivača i igrača na osnovu prihvatanja odredbi ovih Pravila po slobodno izraženoj volji igrača. Ugovor se smatra sklopljenim u trenutku zaključenja opklade, odnosno uplatom listića. Ova Pravila predstavljaju opšte uslove Ugovora te su sastavni dio Ugovora i obavezuju sve subjekte koji stupaju u međusobni odnos prilikom priređivanja klađenja (priređivača, osobe ovlašćene za primanje uplate, igrača, te treće osobe). Ova Pravila se nalaze na svim uplatnim mjestima priređivača, na samoposlužnim terminalima, kao i na službenoj Internet stranici priređivača, koji je dužan osobama zainteresovanim za učestvovanje u igri omogućiti upoznavanje sa njihovim sadržajem. Sklapanjem Ugovora igrač priznaje valjanost ovih Pravila i potvrđuje da je ista pročitao i da je upoznat s njihovim sadržajem te da ih u potpunosti prihvata. Nepoznavanje pravila ili njihovo subjektivno tumačenje ne utiče na valjanost opklade. U slučaju spora igrač ne može isticati prigovor da nije poznavao odredbe ovih Pravila niti može zbog te okolnosti bilo što potraživati ili na tome temeljiti bilo kakav zahtjev prema Priređivaču.

Član 5.

Igrač je fizička osoba koja je sa priređivačem zaključila Ugovor iz člana 4. ovih Pravila, pod uslovom da je sadržaj istog sačuvan na magnetski medij priređivača. Kod ništavnih opklada obračunava se koeficijent 1,00. U slučaju bilo kakvih sumnji ili spora mjerodavan je isključivo zapis na magnetskom mediju priređivača.  Učestvovanje u klađenju je zabranjeno radnicima Priređivača i maloljetnim osobama (osobama mlađim od 18 godina).

VRSTE KLAĐENJA I MOGUĆE OPKLADE

Član 6.

Priređivač priređuje različite vrste klađenja:

 • klađenje na događaje, na njihove djelove (npr. poluvrijeme) i izvedenice (npr. hendikep),
 • klađenje uživo,
 • klađenje na virtuelne igre

Član 7.

Opklade se primaju na osnovu ponude koja se javno objavljuje na kladioničarskoj listi priređivača prije početka primanja opklade. Ponuda za klađenje definisana je naslovom, datumom, vremenom odigravanja i koeficijentima.  Visinu koeficijenta određuje Priređivač, pri čemu uzima u obzir podatke o takmičaru ili timu koji učestvuju u događaju. Ukoliko je ponuda za klađenje definisana dodatnim uslovima navedenim uz ime takmičara, isti se odnose samo na naslov pod kojim se ponuda nalazi. Priređivač kao pomoć igračima može uz svaku pojedinu ponudu dodati još informacija, npr. neutralni teren, vrstu podloge na kojoj se igra turnir, broj kola, da li se kup igra na jednu ili dvije utakmice, rezultat prve utakmice, da li je navedena utakmica prva ili je riječ o revanšu i dr., ali ne odgovara za tačnost navedenih podataka. U slučaju kada su podaci koje je Priređivač dodao kao pomoć igračima, odnosno koji su podaci samo informativnog karaktera (npr. neutralni teren, vrstu podloge na kojoj se igra turnir, broj kola, da li se kup igra na jednu ili dvije utakmice, rezultat prve utakmice, da li je navedena utakmica prva ili je riječ o revanšu i dr.) netačni, opklade se uzimaju u obzir. Priređivač nije dužan posebno obavještavati igrača o naknadnim promjenama koje se odnose na pojedini događaj, a koje su u nadležnosti organizatora događaja i na koje Priređivač ne može uticati (npr. organizator događaja je skratio vrijeme igranja utakmice i dr.). U slučaju greške pri objavi kladioničarske liste (web stranica, ispis za igrače i samoposlužni terminal i sl.) Priređivač uzima u obzir podatke koji su zapisani na magnetskom mediju Priređivača u trenutku zaključenja opklade. Priređivač može promijeniti objavljene datume, vremena i koeficijente te povući iz ponude bilo koji događaj bez prethodnog obavještenja igrača. U slučaju bilo kakve greške pri ispisu ili očite greške pri unosu podataka u priređivačev računar (npr. pogrešno unesen koeficijent 14,40 umjesto 1,44 ili npr. kod hendikep opklada – pogrešno data prednost već u osnovnoj ponudi favoriziranom timu), priređivač zadržava pravo na poništenje takvih opklada ili prema vlastitoj ocjeni na isplatu takvih opklada po tačnom koeficijentu čak i ako je greška uočena nakon završetka događaja. Ako zbog tehničkih karakteristika postoji nemogućnost prikaza podataka o učesnicima događaja u punom opsegu (npr. imena učesnika teniskih mečeva, imena klubova i sl.), a opšte poznata činjenica je koji su to učesnici događaja, priređivač može u takvim slučajevima navesti skraćena imena učesnika događaja (npr. opšte poznato je da Dinamo Zagreb igra u Ligi šampiona sa Linfield-om, a zbog nemogućnosti tehničkih uređaja priređivač navede samo Dinamo bez Zagreb, u tom slučaju se igrač ne može pozivati na činjenicu da je mislio da igra Dinamo Kijev ili Dinamo Bukurešt).

Član 8.

Zavisno od vrste događaja priređivač nudi opklade:

 • na ishod događaja i dijela događaja (tip 1 pobjeda domaćina ili prvog navedenog takmičara ili tima, tip X neodlučen ishod, tip 2 pobjeda gosta ili drugog navedenog takmičara ili tima, ili kombinacija tipova 1X, X2,12, ili f+2 – hendikep - stavlja u teži položaj favoriziranog takmičara ili tim (tim sa nižim osnovnim koeficijentom) bez posebne napomene da li je favorit domaćin ili gost. Važeći rezultat u ponudi «hendikep f+2» je postignut u slučaju da favorizirani tim pobjedi u regularnom vremenu sa dva ili više golova razlike.),
 • na pobjednika događaja ili dijela događaja,
 • na pobjednika događaja ili dijela događaja sa hendikepom (pretpostavljena prednost jednog takmičara ili tima)
 • na rezultat događaja ili dijela događaja
 • na redosljed učesnika u takmičenju (npr.: 1., 2., 3., ….)
 • na pogodak ili prvi sljedeći pogodak u događaju, odnosno dijelu događaja
 • na ukupan broj postignutih pogodaka
 • na prolaz jednog takmičara ili tima u kup takmičenjima
 • opklade u kojima priređivač ne zadaje pojedinačne koeficijente, nego zadaje ukupni koeficijent ili dobitak za skup više događaja
 • na tzv. DVOSTRUKI PIK (POLUVRIJEME ILI KRAJ) kod kojeg je opklada dobitna ako je pogođeno ili prvo poluvrijeme ili kraj utakmice
 • azijski hendikep
 • opklade u kojima se može promašiti jedan, više ili svi događaji, a da pritom igrač ostvari dobitak ili dio dobitka
 • opklade u kojima igrač pogodi određeni broj događaja ili ispuni druge posebne kriterijume priređivača može ostvariti dodatan bonus, veći dobitak od zadanog i sl.
 • stale vrste opklada prema ponudi priređivača.

Klađenje može biti pojedinačno (na jedan događaj), kombinovano (na više događaja) i sistemsko klađenje (klađenje u kombinacijama).  Sistem može sadržavati opklade sastavljene npr: 

 • odabrani broj n – kombinacija od zadatog broja događaja, (npr. 2 i 3 od 4)
 • odabrani broj n – kombinacija od zatanog broja događaja, te broj konstantnih događaja – fikseva (npr. 2 od 4 sa 2 fiksa)

Fiksni događaji ulaze u sve kombinacije, te da bi listić mogao biti dobitan, moraju biti pogođeni svi fiksni događaji.  Azijski hendikep je posebna vrsta hendikepa na fudbal gdje se pretpostavljeno slabijem klubu daje prednost (hendikep) u odnosu na bolji klub kako bi se koeficijenti (i vjerovatnost pobjede) približili, odnosno izjednačili. Karakteristično za Azijski hendikep je to što postoje samo dva koeficijenta (dva tipa). Ponuda se može odnositi na četvrtinski, polovinski i cijeli azijski hendikep.  Cijeli azijski hendikep je opklada slična klasičnom hendikepu (0:1) u ponudi priređivača, dok se razlika odnosi samo na to što kod Cijelog azijskog hendikepa ne postoji koeficijent za neriješen rezultat hendikepa. Primjer: (-1,0/Inter – Palermo) – Palermo u startu utakmice ima jedan gol prednosti. Ako utakmica završi rezultatom 1:0, rezultat azijskog hendikepa je 1:1. Imajući u vidu da je rezultat azijskog hendikepa neriješen, obračunava se koeficijent 1,00. U slučaju pobjede Intera s više od jednog gola razlike dobitan je tip 1. U slučaju neriješenog ishoda utakmice ili pobjede Palerma dobitan je tip 2.  Polovinski azijski hendikepi su opklade gdje se pretpostavlja da jedna ekipa vodi s pola, jedan i po, dva i po gola/ova razlike ( 0,5, 1,5, 2,5... ). Kod ove opklade ne postoji mogućnost neriješenog rezultata hendikepa. Primjer: -0,5/Inter – Palermo (Palermo u startu utakmice ima pola gola prednosti). Ukoliko utakmica završi rezultatom 1:0, rezultat azijskog hendikepa je 0,5:0. U slučaju pobjede Intera dobitan je tip 1. U slučaju neriješenog ishoda utakmice ili pobjede Palerma dobitan je tip 2.  Četvrtinski azijski hendikepi su posebne opklade kod kojih zavisno o rezultatu postoji više vrsta dobitaka, zavisno o tome da li je odigrani tip unutra razlike od 1 gola ukupnog rezultata hendikepa. Primjer: -0,25/Inter – Palermo (Palermo u startu utakmice ima četvrtinu gola prednosti) a utakmica završi rezultatom npr. 0:0, rezultat azijskog hendikepa je -0,25:0. U slučaju opklade na tip 1 kod prethodno navedenog rezultata obračunava se keoficijent 0,5. a u slučaju opklade na tip 2 igraču se umanjuje koeficijent. Ako je utakmica završila pobjedom Intera dobitan je tip 1, a u slučaju da je utakmica završila pobjedom Palerma dobitan je tip 2.  Obračun dobitaka u četvrtinskom hendikepu U slučaju opklada na četvrtinski hendikep obračun umanjenog koeficijenta računa se po sljedećoj formuli: umanjeni koeficijent = 1 + ((odigrani koeficijent - 1)/2)). Primjer 1: -0,25/Inter – Palermo 1,80 1,90 (Palermo u startu utakmice ima četvrtinu gola prednosti i na njega je koeficijent 1,90). Ako utakmica završi rezultatom 0:0 rezultat azijskog hendikepa je -0,25:0. Ako je igrano na tip 2 (pogodili ste za 0,25 gola), u tom slučaju koeficijent se umanjuje sa 1,90 na 1,45 prema gore navedenoj formuli (1+((1,90-1)/2)=1,45). Ako je uloženo 100 eura, dobitak iznosi 100x1,45=145 eura. Primjer 2: -0,25/Inter – Palermo 1,80 1,90 (Palermo u startu utakmice ima četvrtinu gola prednosti i na njega je koeficijent 1,90). Ako utakmica završi rezultatom 0:0 rezultat azijskog hendikepa je -0,25:0. Ako je igrano na tip 1 koeficijent se umanjuje na fiksnih 0,5. U slučaju kombinovanog klađenja (više događaja na listiću), umanjivanje koeficijenta vrši se na isti način kao u gore navedenim primjerima 1. i 2., s time da se takvi umanjeni koeficijenti množe s ostalim koeficijentima na listiću. Primjer listića od tri događaja, gdje su prva dva događaja opklade na azijski hendikep, a treći događaj je osnovna utakmica. -0,25/Inter – Palermo 1,80 1,90 (0:0) odigran tip 1 (1,80) -0,75/Milan –Atalanta 1,60 2,00 (1:0) odigran tip 1 (1,60) Rijeka – Osijek 1,80 3,30 4,50 (1:0) odigran tip X (3,30) Ako utakmice završe prema rezultatima navedenim u zagradama obračun dobitaka se vrši na sljedeći način: -0,25/Inter – Palermo 0,50 (umanjeno sa koeficijenta 1,80;vidi primjer 2.) -0,75/Milan –Atalanta 1,30 (umanjeno sa koeficijenta 1,60;vidi primjer 1.) Rijeka – Osijek 3,30 Ulog 100 eura x 0,50 x 1,30 x 3,30 = Dobitak 214,50 eura.

PRIMANJE OPKLADA

Član 9.

Priređivač prima opklade do početka događaja odnosno vremena naznačenog na kladioničarskoj listi, osim kod klađenja uživo.  Počne li događaj prije nego što je bio najavljen u kladioničarskoj listi, osim kod klađenja na događaje uživo, tada primljene opklade ostaju na snazi ako su zaključene prije stvarnog početka događaja, a nevažeće su ako su opklade zaključene nakon stvarnog početka događaja, odnosno kod klađenja uživo nakon završetka događaja (obračunava se koeficijent 1,00).  Priređivač može ponuditi klađenje za događaj koji je započeo, ali je prekinut i nastaviće se, uz uslov da su opklade ponuđene pod novim rednim brojem i sa vremenom početka nastavka. Kod klađenja uživo, opklade se primaju prije početka i tokom odigravanja događaja, a nevažeće su opklade primljene po njihovom završetku.  Priređivač može promijeniti vrijeme prestanka primanja opklada i to zbog nepredviđenih okolnosti (moguća promjena početka, premještaj, odlaganje ili drugi razlozi). U slučaju da je ugrožen tok klađenja ovlašćeni operater ima pravo ograničiti ili zaustaviti primanje svih vrsta opklada (npr. ograničenjem uvrštenja događaja u sistemsku opkladu, zabranom klađenja na navedeni događaj i sl.). Operater priređivača može odbiti primanje opklada u slučajevima koji su opravdani (ako primijeti da je događaj već počeo ili da je povučen iz ponude, a nije blokiran u računaru), da su narušene odredbe stava 3. čl. 2. ovih Pravila, ako igrač narušava kućni red ili ova Pravila.

MINIMALNE I MAKSIMALNE OPKLADE

Član 10.

Eventualni dobitak pojedine opklade, odnosno kombinacije u razradi sistema, izračunava se množenjem koeficijenata odigranih tipova i uplate. Kod klađenja na događaje (obična opklada, sistemska opklada, klađenje na događaje s traženim ishodom, klađenje uživo) u poslovnicama:

 • minimalna uplata za opkladu na uplatnim mjestima kladionica (običnu, sistemsku, događaje sa traženim ishodom, klađenje uživo, virtuelne trke) iznosi 0,50 EUR;
 • kod klađenja na sportske događaje, klađenja na događaje s traženim ishodom, maksimalna uplata određena je tako da eventualni dobitak uz odabrani koeficijent ne može premašiti maksimalni eventualni dobitak od 25.000,00 EUR po pojedinačnoj opkladi, po cjelokupnom sistemu;
 • kod virtuelnih trka maksimalna uplata određena je tako da eventualni dobitak uz odabrani koeficijent ne može premašiti maksimalni dobitak od 25.000,00 EUR.

Ukoliko množenje uplate i odabranog koeficijenta premašuje ovim Pravilima predviđeni iznos maksimalnog eventualnog dobitka, Priređivač se isključivo obavezuje isplatiti iznos do ovim Pravilima predviđenog maksimalnog dobitka. Kod klađenja na događaje (obična opklada, sistemska opklada, klađenje na događaje sa traženim ishodom, klađenje uživo) na samoposlužnim terminalima:

 • minimalna uplata za opkladu na samoposlužnim terminalima kod klađenja na sportske događaje, klađenja uživo i kod događaja sa traženim ishodom iznosi 0,50 EUR.
 • minimalna uplata za opkladu na samoposlužnim terminalima kod klađenja na virtuelne trke iznosi 0,50 EUR.
 • kod klađenja na sportske događaje, klađenja na događaje sa traženim ishodom maksimalna uplata određena je tako da eventualni dobitak uz odabrani koeficijent ne može premašiti maksimalni eventualni dobitak od 25.000,00 EUR po pojedinoj opkladi, po cjelokupnom sistemu.
 • kod klađenja uživo i virtuelnih trka maksimalna uplata određena je tako da eventualni dobitak uz odabrani koeficijent ne može premašiti maksimalni dobitak od 25.000,00 EUR.
 • Ukoliko množenje uplate i odabranog koeficijenta premašuje ovim Pravilima predviđeni iznos maksimalnog eventualnog dobitka, Priređivač se isključivo obavezuje isplatiti iznos do ovim Pravilima predviđenog maksimalnog dobitka.

Kod klađenja na događaje (obična opklada, sistemska opklada, klađenje na događaje sa traženim ishodom, klađenje uživo) putem klađenja na daljinu: 

 • minimalna uplata putem klađenja na daljinu putem interneta i drugih telekomunikacionih sredstava (običnu, sistemsku, događaje sa traženim ishodom, klađenje uživo) iznosi 0,50 EUR.
 • minimalna uplata putem klađenja na daljinu za opkladu kod klađenja na virtuelne trke iznosi 0,50 EUR.
 • kod klađenja na sportske događaje, klađenja na događaje s traženim ishodom, maksimalna uplata određen je tako da eventualni dobitak uz odabrani koeficijent ne može premašiti maksimalni eventualni dobitak od 25.000,00 EUR po pojedinačnoj opkladi, po cjelokupnom sistemu.

Ukoliko množenje uplate i odabranog koeficijenta premašuje ovim Pravilima predviđeni iznos maksimalnog eventualnog dobitka, priređivač se isključivo obavezuje isplatiti iznos do ovim Pravilima predviđenog maksimalnog dobitka. Promjena i ograničenje eventualnog uplate i dobitka je u nadležnosti Priređivača.

Član 11.

Priređivač može u određenom postotku odobriti dodatni iznos (bonus) igraču koji se kladi na više događaja, djelova događaja ili njihovih izvedenica, i to Odlukom Uprave Priređivača koja će biti javno objavljena u svim poslovnim jedinicama priređivača i na web stranici.

PRIHVATANJE OPKLADE

Član 12.

Konačni koeficijent zapisan na magnetskom mediju priređivača je obavezan za igrača i priređivača, bez obzira na naknadnu promjenu koeficijenta, osim u slučaju «mrtve trke», ako se opklade tretiraju kao nevažeće jer se međusobno isključuju ili ako je opklada nevažeća. Kod klađenja uživo koeficijenti se mijenjaju tokom odigravanja događaja, a informacija o promjeni koeficijenata prenosi se na monitore, samoposlužne terminale, web stranicu. Koeficijenti koji su bili važeći u trenutku primanja opklade mogu biti promijenjeni do trenutka ispisa listića.

STORNIRANJE OPKLADE

Član 13.

Uplaćenu opkladu igrač može otkazati (stornirati) najduže u roku od 5 minuta od vremena zaključenja opklade. Nakon toga, opklada je zaključena i igrač je ne može mijenjati ili otkazati. Kod klađenja uživo, na virtuelne igre opklada je zaključena u trenutku ispisa listića i igrač je ne može mijenjati ili otkazati. Kod klađenja na daljinu ne može se otkazati (stornirati) zaključena opklada.

POTVRDA O UPLATI OPKLADE I ISPLATE SA TERMINALA

Član 14.

Potvrda o uplati opklade, zapisuje se na magnetskom mediju priređivača i ispisuje se na listiću priređivača te sadrži sljedeće podatke:

 • naziv i adresu priređivača, i adresu poslovnice ili samoposlužnog terminala
 • datum i vrijeme (sat, minuta i sekunda) zaključenja opklade
 • broj, naziv i tipove s pripadajućim koeficijentima
 • redni broj trke, redne brojeve učesnika , s pripadajućim koeficijentima te predviđeno vrijeme starta trke
 • redni broj izvlačenja, odigrane brojeve, te predviđeno vrijeme početka izvlačenja
 • konačni koeficijent (osim kod sistemske opklade)
 • uplata
 • eventualni dobitak
 • serijski broj opklade

Potvrda o isplati dobitka u slučaju klađenja putem samoposlužnih terminala, zapisuje se na magnetskom mediju priređivača i ispisuje se na listiću priređivača i sadrži sljedeće podatke:

 • naziv i adresa priređivača
 • adresa poslovnice (uplatnog mjesta) sa brojem terminala
 • datum i vrijeme (sat, minuta, sekunda) ispisa potvrde za isplatu
 • broj potvrde za isplatu
 • broj dobitnog listića
 • iznos dobitka.

Član 15.

Pojedinačna i kombinovana opklada je dobitna ako su pogođeni ishodi svih događaja. Sistemska opklada je dobitna ukoliko su pogođeni ishodi svih događaja bar jedne kombinacije sistema. U slučaju, da su nevažeće opklade za sve događaje, igrač ima pravo na povraćaj uplaćenog iznosa.

VAŽENJE OPKLADA I USTANOVLJAVANJE REZULTATA

Član 16.

U slučaju kad je događaj na koji se primaju opklade otkazan, odložen, prije isteka regularnog vremena ili prije ustanovljavanja rezultata prekinut, važeće su samo opklade koje se odnose na dio i izvedenice tog događaja koji su završili prije prekida, odnosno opklade kod kojih eventualna dalja promjena rezultata ne bi uticala na dobitni tip opklade.

To su na primjer opklade na:

 • dio događaja koji je završio prije prekida (prvo poluvrijeme, prva trećina, prvi set i sl.)
 • na pogodak igrača ili takmičara, ukoliko je postignut prije prekida
 • daje gol / ne daje gol, ukoliko je igrač postigao pogodak
 • broj postignutih pogodaka ako je veći od postavljene granice
 • zbir gemova, poena, golova, koševa ukoliko je veći od postavljene granice. Za ostalo važi koeficijent 1,00.
 • na duel kad je odustajanjem jednog, a prolazom drugog takmičara određen ishod i sl.
 • kod klađenja na događaje ukoliko događaj počne u roku od 36 sati od zadnje najavljenog trenutka početka.
 • kod klađenje na događaje u slučaju prekida, ukoliko je isti nastavljen i završen do kraja dana (23,59 sati) u kojem se trebao odigrati po lokalnom vremenu.

Izuzimajući od gore navedenog za klađenje na događaje:

 • kod bejzbola se uzimaju u obzir igrane opklade i rezultat događaja samo ukoliko isti počne, ponovo počne ili se nastavi do kraja dana (23,59 sati) u kojem se trebao odigrati po lokalnom vremenu.
 • kod tenisa, stonog tenisa i snukera igrane opklade se uzimaju u obzir ukoliko se događaj odigra do kraja turnira, te kod opklada na prolaz do završetka uzvratnih utakmica.

Za rezultat serije većeg broja utakmica (npr. vodeća ekipa nakon 5. kola ili Austrijska 1. fudbalska liga-prvak 2011/2012) uzimaju se u obzir i naknadne izmjene, odluke pojedinaca ili komisija ukoliko priređivač bude upoznat s njima prije objave svojih službenih rezultata (diskvalifikacija, oduzimanje bodova, odustajanje od takmičara i sl.).

Član 17.

U slučaju kad je događaj na koji se primaju opklade prije isteka regularnog vremena ili prije ustanovljavanja rezultata prekinut, izgubljenim će se smatrati opklade za koje eventualni nastavak događaja ne bi bio od uticaja na promjenu rezultata koja bi dovela do dobitnosti opklade, dok je za opklade za koje su do trenutka prekida događaja bile «aktivne» (aktivna opklada je opklada kod koje postoji mogućnost da postane dobitna ili gubitna) a nastavak događaja bi bio od uticaja na promjenu rezultata koja bi dovela do konačnog stanja opklade (dobitnost ili gubitnost), obračunava se koeficijent 1,00 i vraća se uplata igraču. Primjer : Događaj na fudbalsku utakmicu Osijek-Rijeka prekinut je u 54. minutu (prekid u drugom poluvremenu) kod rezultata 1:0 pri čemu je gol postignut u 34 minutu prvog poluvremena, gubitne su npr. sljedeće opklade:

 • opklada na Poluvrijeme/Kraj (gubitni tipovi : X/1, X/X, X/2, 2/X, 2/1 i 2/2, dok se kod tipova 1/1,1/X i 1/2, obračunava koeficijent 1,00 i vraća se uplata igraču)
 • opklada na tačan rezultat (gubitni tipovi : 0:0, 0:1, 0:2, dok se kod tipova 1:0, 1:1, 1:2, 2:1, 2:0 i ostali rezultati obračunava koeficijent 1,00 i vraća se uplata igraču) i ostale opklade.

Član 18.

Ako je prekinuto ili nedovršeno takmičenje koje nema vremenski definisano regularno vrijeme trajanja (skijanje, takmicenje automobilima i dr.), a uprkos tome je službeno proglašen rezultat od strane organizatora takmičenja, dobici se isplaćuju prema tom službenom rezultatu. Uslov da na taj način postignut rezultat bude važeći jeste da je događaj bio započet. Izuzetak od odredbe iz prethodnog stava, takmičenja u kojima postoji regularno vrijeme (npr. fudbal, rukomet, odbojka i sl.) isto može biti i skraćeno ako zadovoljava kriterijume zadane od službenih tijela organizatora tog takmičenja. Odredba iz st. 1. ovog člana se ne odnosi na takmičenja u tenisu, stonom tenisu i odbojci, kao i na utakmice s regularnim vremenom (fudbal, rukomet, košarka, hokej i dr.).

Član 19.

U slučaju odustajanja, odnosno diskvalifikacije primjenjuju se sljedeće odredbe:

 • opklada koja glasi na takmičara, odnosno ekipu, koji su prije početka događaja odustali ili diskvalifikovani smatra se ništavnom,
 • ako takmičar odustane ili bude diskvalifikovan tokom događaja, smatra se da je učestvovao u događaju, a opklada koja glasi na njega (osim kod tenisa, stonog tenisa i snukera) smatra se izgubljenom,
 • ako tokom ekipnog takmičenja, na kojem radi odustajanja ili diskvalifikacije člana ekipe mora odustati ili biti diskvalifikovana ekipa (npr. štafetne trke i dr.), dođe do odustajanja odnosno diskvalifikacije ekipe ili pojedinca (a time i ekipe), opklade na tu ekipu su izgubljene osim opklada kod kojih dalji tok događaja ne bi uticao na dobitni tip opklade.
 • ako tokom ekipnog takmičenja u kojem odustajanje ili diskvalifikacija jedne ekipe tokom događaja ima za posledicu prekid događaja prije njegovog regularnog završetka, jedna od ekipa odustane ili bude diskvalifikovana tokom događaja, sve opklade na taj događaj, djelove događaja ili njegove izvedenice su ništavne osim opklada koje se odnose na dio i izvedenice tog događaja koji su završili prije odustajanja i opklada kod kojih eventualna dalja promjena rezultata ne bi uticala na dobitni tip opklade.

U slučaju neriješenog ishoda događaja, duela, koji ishod Priređivač nije ponudio (nije ponuđen TIP X, odnosno ponuđeni su samo TIP 1 i TIP 2), a on se ostvari, opklade na taj događaj, duel, su nevažeće.

Član 20.

Kod klađenja na plasman, pobjednika i sl., u slučaju da dva ili više takmičenja ili ekipa ostvare isti rezultat (isto vrijeme, jednak broj golova, i dr.), odnosno plasiraju se na isto mjesto, primjenjuje se pravilo «MRTVE TRKE» - pri obračunu dobitka, umanjuju se odigrani koeficijenti tako da se dijele s brojem takmičara koji su ostvarili isti rezultat, odnosno plasman. Primjer: skijanje, spust u Wengenu - koeficijent na pobjedu Hermanna Maiera je 3.00, a na Stephana Eberhartera 4.00. Ako oba skijaša ostvare isto vrijeme i podijele prvo mjesto, koeficijent na Maiera umanjuje se na 2.00, a na Eberhartera na 2.50. Kod klađenja na pobjedu pojedinca u međusobnom duelu, u slučaju da su suparnici u duelu po završetku navedenog događaja zauzeli isto mjesto (npr. u skijanju, atletici, plivanju), sve opklade na taj duel smatraju se nevažećim i obračunavaju se prema koeficijentu 1,00. 

Član 21.

Ako u članu 22. ovih Pravila (Posebne odredbe) pod određenim sportom postoji pravilo koje je u suprotnosti odredbama ovih Pravila opisanih u čl.16. do čl. 20. (Važenje opklada i ustanovljenje rezultata), vrijedi pravilo navedeno za pojedini sport u čl. 22. ovih Pravila. 

Član 21a

Zbog tehničkih problema, može doći do razlike u šifri na događaj prikazan u listi događaja, tako da je na listi jedna šifra vezana za drugi događaj nego na uplaćenom tiketu za klađenje. Važeći događaj za izračunavanje dobitka na tiketu je isključivo onaj događaj koji se nalazi na uplaćenom tiketu za klađenje.

Za opklade na uplatno - isplatnim mjestima kladionice odlučujuće za ispravnost i sadržaj opklade jeste elektronski sačuvana opklada na računarima Priređivača, zbog sprečavanja zloupotreba od bilo koje strane.

Kladionica nema obavezu da pruži dodatne informacije kao što su tip takmičenja (npr. liga takmičenje ili kup takmičenje i sl.), skraćeno ili produženo vrijeme meča (npr. kod prijateljskih utakmica, malih turnira, juniorskih takmičenja, turnira u dvorani, i sl.), mjesto igranja (npr. neutralno mjesto odigravanja), i sl. Za ispravnost dodatnih informacija koje su date, kao što su tip i naziv takmičenja, skraćeno ili produženo vrijeme meča, mjesta odigravanja, kao i za sve statistike, tabele i rezultate prethodnih mečeva, Priređivač ne preuzima odgovornost. Svi ishodi na događaje sa nepotpunim ili pogrešnim dodatnim informacijama će biti važeći pri izračunavanju visine dobitka tiketa.

Postignuti rezultat događaja je važeći bez obzira na činjenicu ko je domaćin događaja. U slučaju da je prvoimenovani tim u listi događaja zapravo gost i drugoimenovani tim zapravo domaćin događaja takav događaj je važeći i sve opklade (bilo dobitne ili nedobitne) na tom događaju će biti važeće.

POSEBNE ODREDBE (POSEBNO PROUČITI)

Član 22.

Turnirska takmičenja, međusobni dueli

U turnirskim takmičenjima te kod međusobnih duela ne primjenjuje se načelo isticanja domaćina prilikom sastavljanja ponuda (razni turniri, svjetska, evropska prvenstva, skijaški kupovi i sl.) smatraće se da svi učesnicii takvih takmičenja igraju na neutralnom terenu bez obzira da li su iz države organizatora takvog takmičenja ili mjesta održavanja takmičenja.

Fudbal, američki fudbal, ragbi, košarka, rukomet, hokej, vaterpolo

Za rezultat događaja uvijek se uzima u obzir ishod određen (ostvaren, postignut) u regularnom vremenu (vrijeme određeno pravilima određenog takmičenja i eventualna sudska nadoknada), osim u slučaju kada priređivač već u ponudi odredi da se za neki događaj uzima u obzir konačni rezultat ili rezultat određenog dijela. Naknadne izmjene, odluka pojedinca ili komisije ne uzimaju se u obzir. Kod klađenja na pobjedu pojedinca u međusobnom duelu opklada se smatra važećom ukoliko oba učesnika duela nastupe na utakmici. U slučaju promjene mjesta događaja, koju priređivač nije nagovijestio ili s kojom priređivač nije upoznat, opklada će biti važeća pod uslovom da promjena mjesta događaja nije takvog karaktera da se događaj odigrava na terenu gostujućih igrača (nije došlo do zamjene domaćinstva). Ukoliko dođe do zamjene domaćinstva, opklada je nevažeća.  U slučaju opklada na pojedine takmičare u događaju smatra se da je talmičar nastupio u događaju samo ako u njemu aktivno učestvuje (npr. ako takmičarj sjedi na klupi za rezerve i ne nastupi u događaju, uzima se kao da nije učestvovao u događaju).  U slučaju opklada na pojedine takmičare u događaju, ukoliko je takmičar dao autogol, takav autogol se neće uzimati u obzir. U slučaju opklade na „DA/NEDA GOL“, ukoliko igrač postigne autogol, isti se ne uzima u obzir. U slučaju da oba igrača budu službeni učesnici utakmice, pobjednikom duela će se smatrati onaj koji postigne više pogodaka, asistencija i sl. (zavisno na što se ponuda odnosi). U slučaju da oba igrača službeno učestvuju u utakmici, a postignu jednak broj pogodaka, dobitni tip je X (neriješeno), osim u slučaju kada neriješeno nije u ponudi. U tom slučaju opklada je nevažeća. U slučaju da je korner dosuđen ali nije izveden jer je u međuvremenu sudija odsvirao kraj (ili poluvrijeme ili kraj utakmice), korner se ne priznaje. Priznaju se samo izvedeni korneri.

Tenis, stoni tenis

Za rezultat događaja u obzir se uzima konačni ishod, određen prvim službenim objavljivanjem.  Naknadne izmjene, odluka pojedinca ili komisije ne uzimaju se u obzir.  Ako događaj završi zbog odustanka (povreda, predaja, diskvalifikacija i dr.) jednog od učesnika, opklada na taj događaj je nevažeća.  Kod opklada na hendikep i tačan rezultat u slučaju odustajanja jednog od takmičara nakon početka događaja opklada je nevažeća. Ako je događaj prekinut i nije odigran do kraja, tada u ponudi na ukupan broj gemova opklada važi ako je ukupan zbroj postignutih gemova do prekida veći od zadanog. Ako je ukupan broj postignutih gemova manji ili jednak zadanom do vremena prekida događaja, opklada je nevažeća.  Kod opklade na ishod prvog seta, u slučaju da je događaj prekinut tokom prvog seta opklada je nevažeća, a u slučaju da je prije prekida prvi set odigran do kraja opklade na prvi set su važeće. Ako je događaj prekinut i nije ponovo počeo do službenog završetka turnira, opklada je nevažeća, a ako je događaj prekinut i nastavljen prije službenog završetka turnira opklade su važeće.

Skijanje

Za rezultat događaja uzima se u obzir redoslijed određen prvim službenim objavljivanjem. Kasnije izmjene, odluka pojedinca ili komisije uzimaju se u obzir ukoliko priređivač bude upoznat s njima prije objave svojih službenih rezultata. Ako je takmičenje počelo i prekinuto i nije objavljen službeni rezultat istog dana (po lokalnom vremenu mjesta odigravanja događaja), opklada je nevažeća, osim u slučaju da se nastavilo istog dana (po lokalnom vremenu mjesta odigravanja događaja). U tom je slučaju opklada važeća i u obzir se uzimaju igrani koeficijenti. Ukoliko takmičar odustane prije početka takmičenja smatra se da nije učestvovao u takmičenju i opklada je nevažeća. Smatra se da je takmičar učestvovao u trci ako je startovao u prvoj vožnji, odnosno prvoj disciplini. Ako takmičar odustane ili bude diskvalifikovan za vrijeme događaja smatra se da je učestvovao u događaju. Kod klađenja na pobjedu pojedinca u međusobnom duelu opklada se smatra važećom ukoliko su oba takmičara učestvovala u takmičenju, a pobjednikom duela (u slučaju da oba takmičara završe kompletno takmičenje) se smatra takmičar koji je bolje plasiran u službeno objavljenim rezultatima službenog tijela organizatora takmičenja. Ako oba takmičara odustanu i ostanu bez službenog rezultata opklada se smatra nevažećom. Kod duela opklada će se smatrati nevažećom u slučaju da takmičari, nakon završenog takmičenja, imaju identični plasman ili isti broj bodova. Ukoliko jedan od učesnika odustane za vrijeme takmičenja, pobjednikom duela se smatra onaj koji je takmičenje završio. U slučaju promjene mjesta događaja koju priređivač nije najavio, opklada je nevažeća.

Atletika

Za rezultat događaja uzima se u obzir redoslijed određen prvim službenim objavljivanjem službenog tijela organizatora takmičenja , osim ako se eventualna izmjena ne odnosi na ispravku pogrešno objavljenog rezultata. Opklada je nevažeća ako takmičar nije učestvovao u finalu takmičenja. Kod klađenja na pobjedu pojedinca u međusobnom duelu ukoliko oba takmičara odustanu i ostanu bez službenog rezultata, opklada se smatra nevažećom. Kod duela opklada će se smatrati ništavnom u slučaju da takmičari, nakon završenog takmičenja imaju identičan plasman. Ukoliko jedan od učesnika odustane za vrijeme takmičenja, pobjednikom duela se smatra onaj koji je takmičenje završio.

Takmičenja automobilima, motorima, čamcima i biciklima

Za rezultat događaja uzima se u obzir konačni redoslijed određen prvim službenim objavljivanjem. Kasnije izmjene, odluka pojedinca ili komisije ne uzimaju se u obzir. Ako je takmičar izašao na stazu radi zagrijavanja ili probnog kruga, smatra se da je učestvovao u takmičenju osim u takmičenju s konjima ili se uključio u trku nakon starta. Ako takmičar odustane ili bude diskvalifikovan za vrijeme događaja smatra se da je učestvovao u događaju. Kod klađenja na pobjedu pojedinca u međusobnom duelu opklada se smatra važećom ukoliko oba takmičara učestvuju u takmičenju, a pobjednikom duela (u slučaju da oba vozača završe kompletno takmičenje) se smatra takmičar koji je bolje plasiran u službeno objavljenim rezultatima organizatora takmičenja. Ukoliko jedan od učesnika odustane za vrijeme takmičenja, pobjednikom duela se smatra onaj koji je takmičenje završio. Ukoliko oba vozača iz duela odustanu za vrijeme takmičenja i ostanu bez službenog rezultata, opklada se smatra nevažećom. Kod duela opklada će se smatrati ništavnom u slučaju da takmičari, nakon završenog takmicenja , imaju identičan plasman ili isti broj bodova.

Borilački sportovi

Pobjednikom događaja smatra se takmičar, koji je nakon završetka borbe proglašen za pobjednika. U slučaju da su takmičari prije vremena završili dvoboj zbog odustajanja jednog od učesnika (povreda, predaja, diskvalifikacija i dr.) protivnik se smatra pobjednikom i u obzir se uzima igrani koeficijent, osim u slučaju da je službeno tijelo takmičenja dvoboj proglasilo nevažećim. Kasnije izmjene, odluka pojedinca ili komisije uzimaju se u obzir ukoliko priređivač bude upoznat s njima prije objave svojih službenih rezultata. U slučaju da je događaj otkazan prije početka borbe zbog odustajanja jednog od takmičara, obračunava se koeficijent 1,00. Ako priređivač nije u ponudu stavio mogućnost neriješenog ishoda, a dvoboj završi neriješeno, opklada je nevažeća.

Golf

Za rezultat događaja u obzir se uzima konačni rezultat određen prvim službenim objavljivanjem (što važi i u slučaju, ako se igra na samo 15 od 18 rupa). Naknadne izmjene, odluka pojedinca ili komisije uzimaju se u obzir ukoliko priređivač bude upoznat s njima prije objave svojih službenih rezultata.

Baseball

Za rezultat događaja uzima se u obzir konačni rezultat nakon završetka, uključujući svaki produžetak ili skraćenje vremena igre koje zadovoljava kriterijume zadane od službenih tijela dotičnog takmičenja, osim ako priređivač ne odredi drugačije u ponudi. Naknadne izmjene, odluka pojedinca ili komisije ne uzimaju se u obzir. Ako se u jednom danu igraju dvije utakmice u cijelosti između istih klubova u obzir se uzima rezultat prve odigrane utakmice. Ako se u jednom danu igraju dvije utakmice između istih klubova, od kojih je jedna nastavak prethodno započete utakmice, a druga zakazana u potpunosti, predmet klađenja je utakmica zakazana u potpunosti. U slučaju promjene mjesta događaja koju priređivač nije najavio ili s kojom priređivač nije upoznat, opklada će biti važeća pod uslovom da promjena mjesta događaja nije takvog karaktera da se odigrava na terenu gostujuće ekipe, a u takvom slučaju (zamjena domaćinstva) opklada je nevažeća U pojedinim slučajevima Priređivač za konačan rezultat susreta može uzeti i neriješen rezultat, ukoliko je to konačan ishod prema pravilima takmičenja (Primjer: u MLB predsezona, moguć je neriješen rezultat kao konačan). U tom slučaju, ako neriješen ishod nije u ponudi, opklade na ishod utakmice su nevažeće (st. 3. čl. 20.).

Klađenje na virtuelne trke

Pobjednik: Kod ove vrste opklade pogađa se koji će učesnik (sa kojim brojem) proći kroz cilj kao prvi (kladiti se može na više učesnika odjednom). MEĐU PRVA 2: Kod ove vrste opklade pogađa se koji će učesnik (sa kojim brojem) proći kroz cilj kao prvi ili kao drugi (kladiti se može na više učesnika odjednom). MEĐU PRVA 3: Kod ove vrste opklade pogađa se koji će učesnik (sa kojim brojem) proći kroz cilj kao prvi, kao drugi ili kao treći (kladiti se može na više učesnika odjednom). KOMBINACIJE PRVI – DRUGI: Kod ove vrste opklade pogađa se koji će učesnici (sa kojim brojevima) proći kroz cilj kao prvi i drugi bez obzira na redoslijed (kladiti se može na više kombinacija odjednom). KOMBINACIJE PRVI – DRUGI - TREĆI: Kod ove vrste opklade pogađa se koji će učesnici (sa kojim brojevima) proći kroz cilj kao prvi, drugi i treći bez obzira na redoslijed (kladiti se može na više kombinacija odjednom). POREDAK PRVI – DRUGI: Kod ove vrste opklade pogađa se koji će učesnici (sa kojim brojevima) proći kroz cilj odabranim redoslijedom kao prvi i drugi (kladiti se može na više redoslijeda odjednom). POREDAK PRVI – DRUGI – TREĆI: Kod ove vrste opklade pogađa se koji će učesnici (sa kojim brojevima) proći kroz cilj odabranim redoslijedom kao prvi, drugi i treći. (kladiti se može na više redoslijeda odjednom). Primanje opklada prestaje sa početkom trke. Sve opklade primljene nakon početka trke su nevažeće. Priređivač može po vlastitoj odluci da prestane da prima opklade za trku prije početka trke, u slučaju kvara sistema, komunikacije ili opreme. Priređivač ne odgovara igraču za eventualnu štetu ili gubitak koji se može dogoditi zbog kvara sistema, komunikacije ili opreme uslijed vanrednih okolnosti (viša sila i sl.). Za sve eventualne okolnosti koje nisu obuhvaćene ovim članom, primjenjuju se ostale odredbe pravila igre na sreću klađenja priređivača. Kod virtuelnih trka (pasa) je nerijetko vizuelno teško ustanoviti tačan redoslijed prolaska kroz cilj zbog nedovoljne svjetlosti na trkalištu ili nepovoljnog ugla postavljanja kamere koja snima trku. Za obračun rezultata uzima se u obzir isključivo službeni rezultati objavljeni na dan trke, koji je sačuvan na magnetnom mediju priređivača.

OSTALE VIRTUELNE IGRE

Win&go – klađenje na brojeve

Na ekranu se naizmjenično prikazuju događaji svakih 5 minuta, a opklade se primaju putem terminala za klađenje i putem interneta i ostalih telekomunikacionih sredstava. Igra u kojoj se slučajnim kompjuterskim odabirom naizmjenično pojavljuje 35 brojeva od 49. Igrač se kladi na 6 brojeva i da bi listić bio dobitni tih 6 brojeva mora biti unutar izabranih 35 brojeva. Pored svakog, počevši od 6-og izabranog broja pa sve do 35-og izabranog broja postoje fiksni koeficijenti koji se smanjuju sa svakim pojavljivanjem novog broja. Najveći koeficijent je 10.000 ako se svih 6 brojeva pogodi u 6-om pojavljivanju broja, a ukoliko se 6 brojeva pogodi u 35-om pojavljivanj broja igračima se vraća uplata. Igrač na listiću može igrati i sistem koji može imati maksimalno 210 kombinacija, tj. maksimalno 6/10. Priređivač ne odgovara za bilo koju štetu ili gubitak nastalu igraču koji se mogu dogoditi zbog kvara sastava, komunikacije ili opreme uslijed vanrednih okolnosti (viša sila i sl.). Za sve eventualne okolnosti koje nisu obuhvaćene ovim članom, primjenjuju se ostale odredbe pravila igre na sreću klađenja priređivača. Kod virtualnih igara je nerijetko vizuelno teško ustanoviti tačan redosljed prolaska kroz cilj zbog nedovoljne svijetlosti na trkalištu ili nepovoljnog ugla postavljanja kamere koja snima trku. Za obračun rezultata uzima se u obzir isključivo službeni rezultati objavljeni na dan trke, koji je smjesten na magnetnom medijumu priređivača. 

Klađenje uživo

Priređivač može organizovati posebnu vrstu klađenja - klađenje tokom trajanja događaja (klađenje uživo). Kod klađenja uživo koeficijenti se tokom događaja mijenjaju. Kod klađenja uživo opklada je zaključena u trenutku ispisa listića i ne može se mijenjati, otkazati ili stornirati. Koeficijenti koji su bili važeći u trenutku primanja opklade mogu biti promijenjeni do trenutka ispisa listića, u tom slučaju važeći je koeficijent ispisan na listiću.  Opklade se primaju prije početka i tokom odigravanja događaja, a nevažeće su opklade koje su primljene nakon završetka događaja. Dobici se isplaćuju nakon završetka događaja ili dijela događaja (početni udarac, poluvrijeme, ko postigne prvi gol i dr.). Minimalnu i maksimalnu uplatu određuje priređivač u skladu s odredbama ovih Pravila.

Klađenje putem interneta i drugih telekomunikacionih sredstava

Opšte odredbe i uslovi učestvovanja klađenja na daljinu

Opštim odredbama učestvovanja u igrama Priređivača klađenja na daljinu utvrđuju se i regulišu ugovorni odnosi priređivača i igrača. Klađenje na daljinu (on – line igranje) jeste priređivanje igara na sreću putem Interneta i drugih telekomunikacionih sredstava kojih igrač može odigrati igru samostalno, kroz interakciju sa sistemom, bez neposrednog predstavnika priređivača. Ugovorni odnosi između priređivača i igrača stupaju na snagu uspješnim zaključenjem registracije kroz koju igrač u potpunosti prihvata ova Pravila. Ugovor između priređivača i igrača zaključuje se na neodređeno vrijeme i svaka ugovorna strana može ga otkazati (vidi zatvaranje Volcano virtuelnog računa). Igrač prihvatanjem ovih Pravila daje pristanak na sve buduće izmjene, dopune i promjene.

Uslov za registraciju igrača

Za registraciju i korišćenje klađenja na daljinu Priređivača, igrač mora biti punoljetan (+18), posjedovati važeću e-mail adresu i JMBG.

Postupak registracije virtuelnog računa igrača

Registracija igrača je preuzimanje i čuvanje podataka o igraču, na osnovu ugovora sklopljenog putem internet stranice priređivača. Tokom registracijskog postupka igrač je obavezan da tačno i u potpunosti popuni zadati obrazac za prijavu s podacima koje potražuje priređivač. Korisnički podaci – korisničko ime, lozinka, e-mail adresa. Ponuđen je tekst za prihvatanje ovih Pravila i uslova korištenja. Korisničko ime je nepromjenjivo. Lični podaci – ime i prezime, datum rođenja, JMBG, adresa prebivališta, mjesto i poštanski broj, broj telefona. Nakon potvrde ličnih podataka priređivač identifikuje igrača putem uvida u važeći lični dokument igrača sa fotografijom (lična karta, pasoš, vozačka dozvola). Igrač je dužan dostaviti kopiju dokumenta u poslovnicu priređivača ili na e-mail adresu koja služi za podršku igračima, a navedena je na internet stranici priređivača. Igrač je dužan da čuva svoje korisničko ime i lozinku i sam snosi odgovornost za materijalne i nematerijalne posljedice raspolaganja virtuelnim računom, kao i za njegovu zloupotrebu od strane neovlašćenih osoba. Nakon registracije igraču se automatski i bez naknade otvara virtuelni račun preko kog se odvijaju sve novčane transakcije. Za sve okolnosti koje nisu obuhvaćene ovim članom, primjenjuju se ostale odredbe ovih Pravila.

Pristup virtuelnom računu

Igraču je dozvoljeno da upravlja samo jednim virtuelnim računom kom može da pristupi samo uz unos ispravnog korisničkog imena i odgovarajuće lozinke. Igrač smije da koristi virtuelni račun samo u svrhu učestvovanja u igri na sreću klađenje.  Ime i prezime na virtuelnom računu igrača mora biti identično imenu i prezimenu na kreditnoj kartici igrača i ostalim računima koje koristi u svrhu novčanih transakcija, samo ukoliko se uplate i isplate vrše putem kreditnih kartica i transakcijskog računa igrača. Priređivač zadržava pravo da igraču zatvori virtuelni račun, uskrati eventualni dobitak i sve njegove opklade proglasi nevažećima u slučaju manipulacija ili prevara kao i u slučaju povrede odredbi ovih Pravila, ako igrač djeluje umjesto druge osobe, uplaćuje sredstva stečena preko kriminalnih i/ili nelegalnih aktivnosti, isplaćuje sredstva na transakcijske račune koje nije ovlašćen da koristi, ili ukoliko bi se ustanovilo da je igrač otvorio nekoliko virtuelnih računa suprotno odredbama ovih Pravila. Za sve okolnosti koje nisu obuhvaćene ovim člankom, primjenjuju se ostale odredbe ovih Pravila. 

Uplate i isplate na virtuelni račun igrača klađenja na daljinu

Novčana sredstva u svrhu uplate igara igrač može uplatiti u svim poslovnicama Priređivača gotovinskom uplatom ili putem standardne ili internet bankovne uplate. Uplaćenim sredstvima igrač raspolaže nakon što se ista evidentiraju na njegov virtuelni račun. Prilikom uplate sredstava na virtuelni račun, priređivač ne naplaćuje naknadu. Pri uplati podržanim karticama priređivač ne prikuplja podatke o karticama, već samo evidentira izvršene i neizvršene transakcije tipom kartice i iznosom uplate.  Da bi učestvovao u klađenju igrač mora na svom virtuelnom računu najmanje imati iznos u visini najniže uplate za opkladu ili igru. Igrač u svakom trenutku može raspolagati sa svojim novcem na virtuelnom računu. Sva uplaćena sredstva služe isključivo u svrhu učestvovanja u igri na sreću klađenje, odnosno u svrhu uplate listića. Izuzev, u slučaju da igrač nakon što je uplatio novac za učestvovanje u igri na sreću klađenje zatraži isplatu, ista će mu biti odobrena pod uslovom da je u svrhu klađenja (uplate listića) uplatio određeni iznos u postotku koji odredbi Priređivač, osim u slučaju trajnog zatvaranja računa.  Priređivač može u svakom trenutku limitirati ili odbiti bilo koju opkladu ili bilo koju uplatu od igrača. Svaki ostvareni dobitak igraču će sistem priređivača automatski evidentirati na njegovom virtuelnom računu. Priređivač ne naplaćuje naknadu prilikom isplate dobitka na virtuelni račun igrača.  Priređivač zadržava pravo da ispravi finansijsku transakciju isplaćenog dobitka na virtuelni račun igrača ukoliko je isplata izvršena zbog tehničke greške ili pogrešno evidentiranog rezultata, i da izvrši povrat pogrešno uplaćenog iznosa. Priređivač ima pravo u svakom trenutku da ispravi očigledne greške bez prethodne najave ili naknadnog obavještenja. Ako igrač novac koji je greškom isplaćen na njegov virtuelni račun koristi za uplatu opklade iste se smatraju nevažećima, nezavisno o eventualnom kašnjenju dojave greške. Prije isplate nekog iznosa s virtuelnog računa priređivač zadržava pravo od igrača da zatraži vidljivu i čitljivu kopiju lične karte, a u svrhu provjere identičnosti podataka s podacima koji su bili navedeni prilikom registracije. U slučaju protivurječnosti priređivač zadržava pravo da eventualne dobitke ne isplati igraču. Podaci o transakcijskom računu koji igrač upisuje prilikom registracije služi isključivo za isplatu sredstava od dobitaka ili povrat prethodno uplaćenih sredstava ukoliko je riječ o zatvaranju računa. Priređivač nema nikakvu mogućnost raspolaganja sredstvima na tom transakcijskom računu. Ako više od dvanaest mjeseci na virtuelnom računu igrača nije zabilježena nijedna transakcija uplate igre, priređivač će sva novčana sredstva s tog računa vratiti na transakcijski račun igrača. Za sve okolnosti koje nisu obuhvaćene ovim članom, primjenjuju se ostale odredbe ovih Pravila.

Marketinški bonusi priređivača klađenja na daljinu (internet i druga telekomunikaciona sredstva)

Priređivač propisuje uslove korištenja pojedinih marketinških bonusa. Priređivač se obavezuje da će prije dodjeljivanja marketinških bonusa točno propisati uslove koje igrač mora da zadovolji da bi ostvario pojedini marketinški bonus i iste će javno objaviti na svojoj Internet stranici, Facebook stranici ili na drugi prigodan način. Marketinški bonusi su limitirani tako da jedan igrač može dobiti samo jedan istovjetni bonus. U slučaju da igrač dobije više bonusa na osnovu toga jer suprotno ovim Pravilima ima više otvorenih računa, priređivač ima pravo da uskrati bonus igraču, te da zatvori sve račune istog igrača. Marketinški bonusi dobijeni od strane priređivača, mogu se koristiti isključivo za klađenje i ne mogu se isplatiti. Isplata dobitaka od marketinških bonusa se neće sprovoditi sve dok ih igrač nije uložio barem onoliko puta koliko je navedeno u uslovima korišćenja marketinških bonusa. U slučaju zloupotrebe, priređivač zadržava pravo da okonča marketinške akcije i da uskrati marketinške bonuse pojedinim ili svim igračima. Ukoliko igrač iskoristi marketinške bonuse i zatim zatvori račun, pri otvaranju novog računa nema pravo da koristi već iskorišćene. Za sve okolnosti koje nisu obuhvaćene ovim člankom, primjenjuju se ostale odredbe ovih Pravila.

Određivanje najvišeg iznosa za igru i samoisključenje

Registrovani igrač može pisanim putem ili elektronskim obaviještenjem priređivaču da odredi najveći iznos koji može uplatiti unutar određenog vremenskog razdoblja, odnosno odredi najveći iznos gubitka koji može pretrpjeti u određenom vremenskom razdoblju. Igrač može pisanim putem da zatraži isključenje iz igre na određeno vrijeme. Priređivač će isključiti igrača iz igre koji je unutar roka od 3 dana potvrdio svoj zahtjev za samoisključenjem. Opozivanje najvišeg iznos za igru, visine gubitka ili samoisključenja igrač može učiniti pisanim putem ili elektronskim obaviještenjem. Prekomjereno klađenje može uzrokovati zavisnost i društvene i socijalne probleme.

Zatvaranje virtuelnog računa

Zahtjev za zatvaranjem virtualnog računa igrač može podnijeti bez navođenja razloga u bilo kojem trenutku isključivo u pisanom obliku. Zatvaranje računa uslovljeno je isplatom na virtualni račun igrača svih već uplaćenih listića. U postupku zatvaranja virtuelnog računa igraču se isplaćuju sredstva za isplatu (uplaćena sredstva i ostvareni dobici od opklada) od čega su izuzeti eventualni bonusi dobijeni od priređivača, a koji služe isključivo za uplate na opklade ili igre priređivača. Jednom zatvoreni virtualni račun igrač može se ponovo otvoriti isključivo na pisani zahtjev. Priređivač će odbiti ponovo otvaranje računa na zahtjev igrača u slučaju da utvrdi da je igrač ranije koristio račun protivno odredbama ovih Pravila ili pravilima pojedinih igara, i drugim pozitivnim pravnim propisima. Priređivač zadržava pravo zatvoriti igračev virtualni račun ukoliko isti ne ispunjava uslove propisane ovim pravilima ili pravilima pojedinih igara i drugim pozitivnim pravnim propisima.

Zajedničke odredbe

Na sve što nije posebno regulisano ovim članom, primjenjuju se opšta Pravila igre na sreću klađenje priređivača.

ISPLATA DOBITAKA

Član 23.

Službeni rezultati su oni rezultati zapisani na magnetskom mediju priređivača, a objavljeni javno i to u poslovnici priređivača, na samoposlužnom terminalu i na web stranici priređivača. U slučaju nepodudaranja službenog rezultata objavljenog u poslovnici, na samoposlužnom terminalu i web stranici s rezultatom zapisanim na magnetskom mediju priređivača, kod isplate dobitka u obzir se uzima rezultat zapisan na magnetskom mediju priređivača.  Sitnije greške u ispisu imena takmičenja ili takmičara (npr.: Liverpool – Liverpol), ako ne utiču na ishod opklade, ne uzimaju se u obzir. Ukoliko je greška takva da utiče na ishod opklade onda je opklada nevažeća i obračunava se koeficijent 1,00 (npr. umjesto MANCHESTER CITY napisano MANCHESTER UTD. i sl.)

Član 24.

Dobici se isplaćuju u poslovnici gdje je nastala opklada nakon objave službenih rezultata priređivača, a najkasnije u roku od 30 dana od dana njihove objave. Dobici ostvareni putem samoposlužnih terminala isplaćuju se na način da su zaposleni ili saradnici Priređivača dužni da igraču putem terminala potvrde regularnost dobitka i autorizuju isplatu, nakon čega mu terminal izdaje potvrdu za isplatu. Za utvrđivanje regularnosti dobitka, uzimaju se u obzir isključivo podaci na magnetnom mediju priređivača i jedino na osnovu njih može osoblje autorizovati i izdati potvrdu za isplatu. Dobitak se isplaćuje isključivo na osnovu neoštećene potvrde za isplatu, a to je ona potvrda koja sadrži sve elemente navedene u čl. 14. ovih Pravila. Dobici ostvareni putem klađenja na daljinu (internet i ostala telekomunikaciona sredstva) isplaćuju se na način i pod uslovima opisanim u posebnim odredbama «Klađenje na daljinu». Izuzev u slučaju odobrene molbe igrača, dobici se isplaćuju u drugoj poslovnici ili sjedištu priređivača, u što nisu uključeni dobici od klađenja na virtuelne trke, dobici sa klađenja uživo, koji se mogu podići isključivo u poslovnicama u kojima su uplaćeni. Na osnovu posebne odluke priređivača, dobici ostvareni na sampoposlužnom terminalu se mogu isplatiti i u poslovnicama Društva. Priređivač može, prema sopstvenoj odluci, određene iznose dobitaka isplatiti igraču na račun ili u sjedištu priređivača, a posebno u slučajevima isplate većih dobitaka, oštećenih listića i ostalim slučajevima. Dobitak se isplaćuje jedino i samo donosiocu neoštećenog, kompletnog original dobitnog listića. Neoštećeni je listić onaj koji u potpunosti sadrži sve elemente navedene u čl. 14. ovih Pravila. Izuzev, na osnovu molbe igrača, komisija priređivača može odobriti isplatu i po oštećenom listiću, ali pod uslovom da najmanje serijski broj bude u potpunosti čitljiv. Zbog svog interesa igrač mora čuvati listiće od oštećenja ili eventuelnog otuđivanja od treće osobe, jer se dobitak može isplatiti samo jednom i to donosiocu listića. U slučaju sumnje na falsifikovanje listića i počinjenja ostalih kaznenih djela predviđenih Kaznenim zakonom, kao i u slučajevima predviđenim Zakonom o sprječavanju pranja novca i finansiranja terorizma, priređivač zadržava pravo da odbije isplatu dobitka do okončanja postupaka pred nadležnim tijelima Crne Gore.  Prilikom isplate dobitka, priređivač ima pravo da od igrača zatraži da pokaže lična dokumenta. Ukoliko igrač to ne učini priređivač ima pravo da zadrži isplatu dobitka sve do ispunjenja tog uslova. 

Član 25.

Igrač ima pravo podnijeti reklamaciju u roku od 15 dana od dana objave službenih rezultata priređivača. U navedeni rok uračunava se i dan objave rezultata. Reklamacija se podnosi preporučenom pošiljkom na adresu priređivača, na e-mail adresu Priređivača ili neposrednom predajom u sjedištu priređivača. Reklamacije uložene nakon navedenog roka neće se uzimati u obzir.  O reklamaciji odlučuje komisija priređivača u roku od 15 dana od dana njenog prihvatanja, a odluku će u navedenom roku javiti podnositelju reklamacije u pismenom obliku.  Ukoliko komisija priređivača u roku iz prethodnog stava ne obavijesti igrača pisanim putem o svojoj odluci, smatraće se da reklamacija nije uvažena.  U slučajevima koji nisu sadržani u ovim Pravilima igrač se mora povinovati odlukama priređivača.  Uplatom listića podrazumijeva se da igrač daje saglasnost da priređivač u medijima javno objavi njegovu opkladu, bez navođenja njegovog identiteta, odnosno činjenica temeljem kojih bi ga se moglo identifikovati.

ZAVRŠNE ODREDBE

Član 26.

Bude li usljed vanrednih okolnosti (viša sila i sl.) priređivanje igre prekinuto ili na bilo koji način poremećeno, igrač ne stiče pravo na naknadu štete, ni drugo pravo, ako to ovim Pravilim anije definisano. 

Član 27.

Za obaveze prema igračima priređivač odgovara svim svojim sredstvima ako su ispunjeni uslovii utvrđeni ovim Pravilima. Priređivač može određenim osobama privremeno ili stalno zabraniti odnosno ograničiti učestvovanje u klađenju ukoliko iste narušavaju red i mir u poslovnicama ili sjedištu priređivača.

Član 28.

Priređivač ne snosi odgovornost u sljedećim slučajevima:

 1. Za sve štamparske greške odnosno greške prilikom ispisa (npr. ponude, listića i sl.).
 2. Za štetu koja je nastala tzv. višom silom (na koje se direktno ne može uticati).
 3. Za ostale propuste i sve druge greške u sadržaju na listiću, na kladioničarskoj listi kao i sadržaju objavljenom na web i/ili teletext stranici priređivača, kao i u sadržaju štampanog izdanja priređivača.

Član 29.

Za rješavanje sporova koji proiziđu iz učestvovanja u igri nadležan je Osnovni sud u Podgorici.

Član 30.

Priređivač pridržava pravo izmjena i dopuna ovih Pravila u saradnji sa Upravom za igre na sreću Crne Gore. Svaka izmjena ili dopuna će biti objavljena u poslovnicama priređivača, na samoposlužnom terminalu i na službenoj web stranici priređivača.

Član 31.

Ova Pravila stupaju na snagu danom donošenja, a primjenjuju se nakon što na njih izda saglasnost Uprave za igre na sreću Crne Gore, pa će biti objavljena u poslovnicama priređivača, na samoposlužnom terminalu i na službenoj web stranici priređivača.

 

 

Podgorica,                                                                                                                                        Izvršni direktor

31.01.2017. god.                                                                                                                            Marijana Racković

 

 

Ova web stranica koristi vlastite kolačiće (cookies) i kolačiće trećih strana kako bi svojim korisnicima pružila bolje mogućnosti pretraživanja i ponudila im usluge prilagođene njihovim vlastitim potrebama i interesima. Korišćenjem naših usluga izražavate svoj pristanak na korišćenje kolačića.
Što je „kolačić“ (cookie)? Razumijem